Konkurransen blant treningssentrene er tøff. Du risikerer å miste medlemmer til konkurrende sentre – og omvendt: du kan kapre noen fra konkurrentene dine. Men hvordan får du egentlig tak i nye medlemmer?
Mange nye medlemmer kommer som et resultat av positiv «Word of Mouth» (WOM), også kjent som munn-til-munn metoden hvor et budskap spres muntlig fra én person til den neste. Andre medlemmer kommer gjerne fra økte markedsføringsaktiviteter. Er du flink til å bruke ulike markedsføringstiltak når du skal fronte treningssenteret ditt og produktene/tjenestene du tilbyr? Det koster å markedsføre seg til nye målgrupper - både i penger og i tiden du legger inn, men det viser seg ofte at gevinsten er verdt investeringen.
For de treningssentrene som befinner seg innenfor et lokalt, begrenset område, kan “lokal markedsføring” være rette veien å gå.
Lokal markedsføring
Som nevnt innledningsvis skal du ikke se bort fra at nye medlemmer kommer som et resultat av positiv WOM. Eksempelvis kan dette være at et av medlemmene dine har vært fornøyd med en PT eller en gruppetime, og snakket positivt om dette til sine bekjente. For den bekjente, oppleves denne formen for markedsføring mer troverdig enn noen annen type markedsføring.
Det kan være vanskelig å kontrollere WOM, men gjort riktig kan det være et svært kost-effektivt markedsføringstiltak.
Men, markedsføring skal ikke bare være basert på renommé og rykter. Du må også legge inn en innsats i å gjøre treningssenteret ditt godt kjent, og aktivt jobbe for å skape det inntrykket du ønsker at folk skal ha. Nedenfor har vi listet opp 8 tips til markedsføringstiltak du kan benytte for å styrke treningssenterets posisjon og merkevare lokalt.
1. Sponsing
Hva med å sponse en lokal idrettsutøver? Idrettsutøvere med din logo på brystet eller ryggen er god reklame, og et sponsorsamarbeid trenger ikke koste "skjorta". Du kan komme langt på vei med sponsing i form av treningsveiledning og tilgang til ditt senter.
Dersom du har mulighet til å sponse i form av friske penger, kan det være smart å velge seg ut en utøver, et lag eller en idrettsgren som du ønsker å bli assosiert med, og la sponsorpotten gå til dette. Et større sponsorbeløp vil normalt gi deg tydeligere eksponering, og du fremstår mer solid og seriøs, enn om du gir noen få kroner her og der.
Sponsing kan også være noe så enkelt som å gi ut drikkeflasker eller treningsbagger med treningssenterets logo på. Slike nyttige effekter vil stort sett alltid komme godt med for lokale idrettslag.
2. Delta på lokale arrangementer (eller skap ditt eget)
Still med instruktører som varmer opp deltakerne til det lokale motbakkeløpet eller maratonløpet. Vis frem menneskene og kompetansen du har på senteret. Eller hva med å skape et helt eget arrangement, for eksempel i samarbeid med en sportsbutikk eller helsekostbutikk? Sammen tilbyr dere en totalpakke som er interessant for medlemmer og ikke-medlemmer. Tenk over hva en mosjonist kan interessere seg for.
3. Åpen dag på treningssenteret
Inviter personer fra nærmiljøet inn på senteret ditt. La de selv få se hva du tilbyr, uten å føle forpliktelse. "Ufarliggjør" senteret ditt ved å la folk selv få se hvordan det faktisk er der, og hvem som trener der. Kanskje møter de bekjente, som kan påvirke til å ta en prøvetime eller bli medlem. Dette er forholdsvis enkle og ikke særlig kostbare tiltak som kan gi stor effekt og ringvirkninger lokalt.
LES OGSÅ: Slik treffer du nye målgrupper for treningssenteret ditt
4. Annonsering i lokale kanaler
Vær synlig i de lokale kanalene der befolkningen føler tilhørighet, som lokale aviser på papir og nett. Du kan også lage en video om senteret og kjøre den som reklame på den lokale kinoen! Skap tilhørighet og spill på de lokale verdiene. Video kombinert med feelgood musikk har større påvirkning enn de fleste tror, og kan fort bli en "snakkis".
5. Digital annonsering
Digital annonsering (Facebook, Instagram og Google) er et viktig verktøy for å nå ut til nye og eksisterende medlemmer. Dette kan være medlemmer som kanskje ikke benytter seg av medlemskapet sitt. Med digitale annonser kan du dele viktig informasjon om senteret, produkter og tjenester, samt andre former for kampanjer. Digital annonsering lar deg også snevre ned målgruppen slik at du treffer den lokale befolkningen, på de digitale kanalene de befinner seg på.
6. Sosiale medier
Sosiale medier er et "må-gjøre", og de fleste treningssenter er på Facebook og Instagram i dag. Dersom du skal være til stede i sosiale medier, bør du sørge for å være der jevnlig og aktivt. Bruk siden din til å engasjere følgere med for eksempel konkurranser og vervekampanjer, og til å vise frem menneskene på senteret. Dette er arenaen for litt uformell og "lett" markedsføring, som gir mulighet for likes og delinger.
7. Treningstilbud til bedrifter
Tilby din kompetanse gjennom bedriftshelsetjenester, eller ta en runde til bedrifter og presenter hva du kan tilby. En yoga-time i lunsjen, massasje av en fysioterapeut eller en kort kontorstrekk som krever hverken treningsklær eller utstyr. Vis deg fram og vær frampå. Våg å selge deg selv! Slike fremstøt bidrar også til å bygge du din merkevare lokalt, hos mennesker du kanskje ikke trodde var din målgruppe i utgangspunktet.
8. Blogg
Selv om “blogging” kanskje ikke er den mest typiske lokale markedsføringsformen, så er det ofte slik at de som trener på treningssenteret også er interessert i å følge en blogg fra senteret - forutsatt at den oppleves som interessant og motiverende. Skriv jevnlig og godt om treningstrender, matoppskrifter, vektreduksjonsprogram - ting som kan interessere din målgruppe. Så lenge innholdet handler om trening og helse, vil du (nesten) garantert interessere både potensielle og eksisterende medlemmer.
Blogg fungerer også veldig godt sammen med sosiale medier. Bloggposter som publiseres på for eksempel Facebook kan gi deg "likes" og skaffe deg nye følgere. Blogging i seg selv er lojalitetsskapende, og sammen med sosiale medier er det en god måte å skape en relasjon til dine medlemmer og andre treningsinteresserte.
Markedsføring er en viktig arena for å ufarliggjøre senteret ditt overfor de som i utgangspunktet er skeptiske og for å styrke treningssenteret ditt som en merkevare. Med disse 8 markedsføringstipsene er du godt på vei mot suksess. Lykke til!