Markedet kryr av treningstilbud, konsepter og kampanjer. Hvordan skal akkurat ditt treningssenter bli lagt merke til og valgt av kunden? Hvordan skille seg ut, bli lagt merke til og bli foretrukket i dagens markedsføringsstøy?
Eller: Hvordan finne, vinne og begeistre kunden? Markedsføring handler like mye om å skille seg ut fra mengden, som å vise frem ditt senter og ditt tilbud. I dette innlegget tar vi for oss blogging som verktøy i markedsføring av treningssenter.
Finne kunden. Eller skal kunden finne deg?
Kjøpemønstret hos den tradisjonelle forbrukeren har endret seg drastisk de siste årene. Mye av årsaken til dette er den økte tilgangen til informasjon. I dag har Google svaret på «alt». Tenk over din egen adferd når du selv skal kjøpe et produkt, for eksempel et en sykkel. Hva er det første du gjør? Setter deg i bilen og kjører rundt til alle som selger sykler? Samler produktbrosjyrer, sjekker priser og lytter til selgernes salgsargumenter? Neppe. Det første du gjør er trolig å ta opp PC'en og "google" den type sykkel du er ute etter.
Vi bruker nettet til å søke på alt fra «sunne matoppskrifter» til «solid reol til garasje» - gjerne mens vi står i butikken. Og vi forventer å finne informasjonen vi trenger, gjerne slik at vi kan ta en avgjørelse der og da. Er du en tilbyder som ikke synlig i det øyeblikket søket skjer, vil du kanskje aldri bli vurdert. Det gjelder også deg som driver treningssenter.
Blogg - hva og hvorfor?
«Content and context» er et uttrykk som ofte nevnes i markedsføringssammenheng. Med dette menes tilgang til den informasjonen man trenger - når man trenger den. Riktig tilbud med riktig "timing", om du vil. Synlighet på nettet er avgjørende for å være til stede med rett innhold (content) ved et gitt søk (context). For å være synlig på nett må du jobbe med å gjøre innholdet ditt interessant og attraktivt for søkemotorer, for eksempel Google. Dette kalles søkemotoroptimalisering (SEO) - og det er her blogging kommer inn i bildet.
Innhold på en blogg vurderes av de fleste som mer troverdig innhold enn en bannere eller annen annonsering på nett. Den samme oppfatningen har Google. Tekst og bilder på en blogg vil rangere høyre enn annonser og produktsider i en søkemotor, og blir dermed mer synlig og tilgjengelig for den som søker etter noe som er relatert til det du tilbyr.
For eksempel: Når noen søker etter «fordeler med å trene på treningssenter» eller «hvorfor trene på treningssenter», er det lite trolig at nettsiden til ditt treningssenter dukker opp blant søkeresultaene. Ditt blogginnlegg «10 fordeler med å trene på treningssenter» kan derimot klatre høyt opp på trefflisten, og du er i gang!
Skriv objektivt, relevant og nyttig
Når du skriver blogginnlegget «10 fordeler med å trene på treningssenter», skriver du ikke om ti gode grunner til å velge ditt treningssenter. Du skriver om gode grunner til å trene på et hvilket som helst treningssenter (ingen nevnt, ingen glemt). Fordi du er objektiv og ikke prøver å påvirke leser til å velge ditt senter, men lar det være helt opp til den enkelte å velge, vil du oppnå en troverdighet hos leseren.
Skriv om temaer som er relevante for de du ønsker å nå. Har du seniorer som målgruppe, må du gjerne skrive om gruppetimer, tips til hjemme-øvelser i stua, gode matoppskrifter, treningsklær tilpasset alder, viktigheten av det sosiale i treningsøkten og den gode og velfortjente kosen etter treningsøkten.
Skriver du derimot til idrettsutøveren, kan du ha fokus på treningstrender, ernæring, treningsutstyr, konkurranser, maten du putter i deg rett etter en treningsøkt, og så videre.
For både kunder og ikke-kunder
Så lenge du er objektiv og holder deg til temaer som er interessante for alle som følger deg, trenger du ikke tenke på om de som leser er medlemmer hos deg eller ikke (enda). For eksisterende medlemmer vil gode, nyttige blogginnlegg bare være en bekreftelse på at de har valgt riktig treningssenter.
Overfor potensielle medlemmer har du mulighet til å oppnå en troverdighet og «top of mind» som ikke skal undervurderes. Når den dagen kommer at noen som har fulgt bloggen din faktisk skal inngå et medlemskap på treningssenter, eventuelt bytte senter, er sjansen større for at de velger nettopp deg. Du har etablert deg som en troverdig og relevant leverandør, selv uten at vedkommende har besøkt senteret ditt - kanskje heller ikke nettsiden din. Inntrykket de har av ditt senter er basert på bloggen din, og er inntrykket godt, blir det gjerne spredt og delt, både i sosiale medier og via den lokale jungeltelegrafen.
LES OGSÅ: Slik markedsfører du ditt treningssenter lokalt
Kom i gang!
Å starte en blogg er verken vanskelig eller dyrt. Et kjapt søk på Google vil gi deg veier og valgmuligheter videre, og før du vet ordet av det, har du opprettet en blogg som du kan fylle med nyttige artikler om trening og helse.
Når du har kommet i gang, funnet formen, og føler at dette er noe du kan prioritere å drive med på jevnlig basis, kan du verve følgere. Start med å verve dine medlemmer på senteret. Er innholdet bra, vil blogginnleggene dine bli delt, spredt og omtalt i sosiale medier. Sakte men sikkert vil du få stadig flere følgere og fans.
Effekten av blogging viser seg først etter en tid, så vær konsistent og fortsett å blogge, så ofte du kan, også selv om det ikke "tar av" i starten. Tålmodighet er som kjent en dyd, og når det gjelder blogging, så er det en langsiktig investering du gjør i markedsføringen av ditt senter.