Skjermbilde 2019-02-20 kl. 14.10.47

Ole Petter Hjelle er nådeløs i sin dom over aktivitetsnivået i befolkningen. – De fleste nordmenn sitter dessverre altfor mye stille. Studier viser at omtrent 75% av nordmenn er enten inaktive eller ikke aktive nok til å få en reell helsegevinst. For å endre på dette har treningsbransjen, bedrifter, helsevesenet og politikere en lang vei å gå.

Aktive ansatte = lavere sykefravær og høyere produktivitet

Hjelle startet en egen treningsgruppe der han trener med pasientene sine. Opplegget ble beskrevet på NRK og innslaget er sett over 1,5 millioner ganger på Facebook. I tillegg er han en av Norges flinkeste formidlere. Nå er Ole Petter Hjelle klar som en av foredragsholderne på TREN19, den 7.-8. mars på The Qube Gardermoen. Der skal han snakke om hvorfor trening styrker så godt som alle hjernens funksjoner, hvorfor trening beskytter hjernen mot sykdommer, og hvorfor fysisk aktivitet er noe av det beste man kan gjøre for å fungere i arbeidslivet. 

Vi tok en prat med Ole Petter om hva som skal til for å få norske ledere til å forstå at fysisk trening for de ansatte, kan være gull verdt for bedriften. Og hvorfor mange av hans pasienter kvier seg for å dra på treningssenter.

På spørsmål om hvem som har ansvaret for å aktivere norske arbeidstakere er han delt.

– For det første må vi prøve å få ledere til å innse at aktive ansatte tilsvarer lavere sykefravær og høyere aktivitet. Da må vi snakke et språk alle ledere forstår, og det handler til syvende og sist om økonomi. Det er flere studier som viser at aktive ansatte både er mer produktive og har lavere sykefravær. Hvilken leder ønsker ikke det?

Ole Petter mener også at politikere bør innse at aktive arbeidstakere er vinn-vinn for alle, og legger mye av ansvaret på dem.

–  For det andre burde det vært et samfunnsansvar å legge forholdene til rette for at bedrifter skal aktivere sine ansatte.  For eksempel bør gunstige fradragsordninger fremmes slik at det blir lettere for bedriftene å ta gode valg på vegne av sine ansatte. 

– For det tredje er det et paradoks at norske leger formaner sine pasienter til livsstilsendringer, men vi lærer knapt om fysisk aktivitet som medisin på legestudiene. Fysisk aktivitet er en av de mest potente verktøyene vi har, både for å forebygge og behandle en rekke viktige livsstilssykdommer. Hvorfor bruker ikke vi leger dette verktøyet? 

Pasienter er skeptiske til treningssentre

Selv om 1,5 millioner nordmenn har rabatterte treningsavtaler gjennom jobben, er den kun
175 000 som benytter seg av dette tilbudet. De fleste vet det er viktig for helsen å være i bevegelse, problemet er å få gjort det. Med andre ord; dørstokkmila er lang for mange. 

– Når 75 prosent av alle nordmenn er inaktive bør det gå opp et lys for oss. Trening og mosjon bør bli like vanlig som å pusse tennene. For å få til dette må mange ha hjelp og oppfølging over tid.

Fra hverdagen sin kan Ole Petter fortelle om mange pasienter som er skeptiske til treningssenter.

– For det første syntes nok mange at det er litt «skummelt» å vise seg på et treningssenter fordi de tror de er i dårligere form enn andre. For det andre tenker nok flere at dette burde de klare selv, uten medlemskap eller oppfølging på et treningssenter.

Heldigvis endrer mange oppfatning etter å ha prøvd trening på et senter.

– Det var ikke like skummelt som de fryktet og de opplever at de fleste som trente der var «vanlige» mennesker, akkurat som dem. Mange opplever også viktigheten av oppfølging for å lettere kunne overvinne dørstokkmila. Treningssentrene er et helt naturlig sted for dette, men om det er en fysioterapeut, lege, PT eller en frisklivskoordinator som følger opp, tror jeg spiller en liten rolle. Så lenge man har tillit til veilederen, at kjemien stemmer og at vedkommende har tilstrekkelig med kompetanse er det det viktigste.

Du har mulighet til å høre mer fra Ole Petter Hjelle på TREN19 torsdag 7. mars.  

Disse foredragsholderne kommer på TREN19

På konferansen får du i tillegg høre ekspert på forbrukerttrender, Lise Tangen Hansen, bransjeekspert Arron Williams, futurist og chatbot entusiast, Espen Tjøstheim Eik, og mange flere.

TREN19 skal gi deg som jobber i treningsbransjen et innblikk i hvordan treningssentrene vil se ut og drives i fremtiden.  Her kommer vi inn på temaer som forbrukertrender, kundelojalitet, og hvordan man kan bruke kunstig intelligens til å skape god kundeservice. I tillegg vil vi se på digitalisering fra et ledelsesperspektiv, og hvordan treningssentrene bør kommunisere i en jungel av andre tilbydere for å styrke omdømmet.

Se video fra fjorårets konferanse: 

 Vi kan love et fantastisk seminar med god kombinasjon av faglig innhold, inspirasjon, bransjenytt og nettverksbygging. Sees der!

 New call-to-action